De kracht van Bewust Onderwijsadvies: een nieuwe route naar rust en ruimte

Vorig jaar rond deze tijd stond ik op het punt van omvallen. Te veel werk, kilometers, verschillende klanten, eisen aan mezelf, verwachtingen van anderen. Ik besloot een week een prachtige blokhut te huren, ergens in Overijssel, bijna midden in het bos. Ik deed wat ik graag wilde, wat ik nodig had en verder hoefde er even niets. Daar deed ik een ervaring op die, hoewel niet groots en meeslepend, toch levensveranderend was.

 

Een wandeltocht door het bos

Stel jezelf de volgende situatie voor: ik loop in een onbekend bos. Ik heb een paar doelen voor ogen: een uur wandelen, mijn stappendoel realiseren en terugkomen bij mijn gehuurde huisje. Oh, en genieten van de omgeving en het mooie weer natuurlijk! In het bos staan allerlei pijlen, maar ik heb geen idee waar die naartoe gaan. Ik loop vertrouwend op mijn richtingsgevoel door het bos. In mijn hoofd houd ik steeds ongeveer de plek van het huisje. Alle tijd om te genieten van alles om mij heen! Na een uur ben ik terug bij het huisje, heb ik mijn stappendoel gehaald en genoten! De hele ochtend nog voor mij.

De volgende dag loop ik weer in dat bos. Wanneer ik uitkom bij een plattegrond, besluit ik een van de routes naar het huisje te volgen. De pijlen volgen is niet heel lastig, je moet alleen wel goed kijken. Na verloop van tijd realiseer ik me dat ik geen idee meer heb waar ik me ongeveer bevind. Wanneer ik twee bankjes en een grote opvallende boom passeer, slaat de twijfel toe. Hier was ik net ook al! Klopt de route wel, heb ik alle pijlen wel gezien, de kleuren wel goed onthouden? Er zit weinig anders op dan verder lopen. Wanneer ik een pijl tegenkom van de juiste kleur die precies de andere kant op wijst dan ik eerder ben gegaan, krijg ik mijn vertrouwen weer wat terug: het zal wel goed komen met mijn route. Het duurt wel lang deze route en ik begin mijn knie en benen te voelen. Mijn smartwatch gaf een tijd geleden al aan dat ik mijn stappendoel gehaald heb. De pijlen en de pijn in mijn knie slokken mijn aandacht op. Het is nog steeds prachtig hier, maar ik heb er weinig oog voor. Op een T-splitsing wijst de pijl naar rechts, maar hier weet ik het bijna zeker: het huisje is de andere kant op! Ik open Google Maps en constateer dat ik gelijk heb. Drie minuten later plof ik in een stoel. Moe en een beetje geïrriteerd. De hele route heeft een te groot deel van mijn ochtend opgeslokt en ik ben moe. Maar hé, ik heb mijn stappendoel ruimschoots gehaald!

 

Leren van het bos

Met een kop koffie in de hand zit ik bij te komen en realiseer ik me dat dit is hoe het vaak werkt. Je legt (onbedoeld) de verantwoordelijkheid bij een ander neer (de pijltjes, een methode, onderwijsinspectie, Cito, je directeur,…). Daardoor kan het maar zo zijn dat je niet meer precies weet waar je bent, hoe je je eigen route moet oppakken en je ook nog kunt genieten van wat er gebeurt om je heen. Het gevoel dat je in de lead bent, een competente leerkracht met oprechte aandacht voor de kinderen, is mogelijk ver te zoeken.

 

Het ontstaan van Janneke Bor Bewust Onderwijsadvies

En toen werd Janneke Bor Bewust Onderwijsadvies geboren! Als je de weg een beetje kwijt bent in je dagelijkse onderwijspraktijk, een snellere route wilt bewandelen of een route die iedereen kan volgen, dan huur je een onderwijsbegeleidingsdienst of adviseur in. Om je te helpen het pad terug te vinden, je koers weer te bepalen en weer voldoende kennis te hebben om je eigen keuzes te maken.

 

Door bewust tijd te nemen, creëer je ruimte

Het inhuren van een schoolbegeleidingsdienst of onderwijsadviseur levert kennis en vaardigheden op voor jezelf of je team. Je spreekt een onderwerp af waar je het over gaat hebben, stelt doelen vast en bepaalt welke interventies er uitgevoerd gaan worden: scholing, begeleiding, coaching, werksessies,….

Ik wil met Bewust Onderwijsadvies daar graag wat aan toevoegen: Tijd, Rust, Ruimte en Aandacht. Leren kost tijd en levert tijd. Door bewust tijd te nemen, creëer je ruimte. In je hoofd, je agenda, je dag- en weekplanning. Ruimte geeft rust. Vanuit rust is het prettiger werken. Met rust in je lijf en hoofd is het mogelijk bewust aandacht te geven en te krijgen. Reflectie wordt makkelijker, creatiever en doelgerichter, wat keuzes maken makkelijker maakt. Weloverwogen keuzes geven rust, ruimte en tijd. Rust, ruimte en tijd zijn voortdurend met elkaar in verbinding. En juist die verbinding is noodzakelijk om bewust aandacht te geven aan dat wat aandacht nodig heeft. Verantwoordelijkheid nemen hierin is noodzakelijk.

 

De waan van de dag en de noodzaak van reflectie

In de waan van de dag die onderwijs heet, ren je mee op de route die (gedeeltelijk) door een ander is uitgestippeld. Soms word je bepaald bij je situatie: een gepland klassenbezoek, de Eindtoets, de toetsen van het LOVS, oudergesprekken, je functioneringsgesprek, bezoek van de onderwijsinspectie, opvallende resultaten van kinderen, gedrag van kinderen. Momenten waarop je stilstaat en nadenkt over wat je doet, gedaan hebt en wat het effect daarvan is. Een geschikt moment om wat bij te schaven voor de komende periode. Maar de waan van de dag is sterk! Rust, ruimte en tijd nemen zijn lastig en vergen doorzettingsvermogen, moed en je bewust zijn dat het werkt.

 

Samen Werken aan Jouw Onderwijspraktijk

Rust in je hoofd bereik je door af en toe stil te staan, te voelen, te zien en te zijn. Elk scholings- of begeleidingsmoment met mij daagt je uit om rust te nemen: voorafgaand, tijdens en na afloop van de interventie. De rust geeft ruimte om te denken, te experimenteren en te reflecteren. En uiteindelijk zorg je voor ruimte in je agenda en je dagprogramma. Fysieke ruimte in je agenda maakt dat je tijd krijgt om te denken, bewust te kijken, te zien en horen. Bewust aandacht kunnen geven aan dat wat aandacht nodig heeft, is van essentieel belang om je een competente leerkracht te voelen. Een competente leerkracht stippelt zijn eigen route uit, haalt doelen en kan staan voor het gekozen pad. Samen stippelen we een pad uit en genieten tijdens het lopen van alles wat we doen, zien, meemaken en waar we naar uitzien.

 

Welkom bij mij, welkom bij Janneke Bor Bewust Onderwijsadvies!